Aktualności

Gotowe danie - filet z mintaja w stylu Bordelaise

Nie zawsze chce nam się gotować, wówczas kupujemy gotowe danie.

Sprawdźmy jak nasz kombiwar poradzi sobie z przygotowaniem mrożonego fileta z mintaja w stylu Bordelaise - z pikantną warstwą ciasta z dodatkiem ziół i przypraw.

Zgodnie z przepisem w piekarniku z termoobiegiem powinniśmy to piec przez 40-45 minut w temperaturze 200 stopni. Ja przezornie opatuliłem to folią, żeby aż ta nie wyschło, ale to chyba nie było słuszne gdyż w 30 minucie odkryłem naszą mrożonkę i było jej jeszcze raczej daleko do zarumieniania się. Dlatego właśnie zdjąłem folię i dalej piekłem bez niej.

Żeby filet się zarumienił potrzebował jakieś kolejne 25 minut, stąd mój wniosek, że folia nie była potrzebna.

Danie wyszło rewelacyjnie smaczne, nie było żadnych śladów wysuszenia. Zdecydowanie lepsze niż z piekarnika gazowego gdyż tam ciepło szło wyłącznie od dołu więc górna warstwa nie była taka fajna jak tutaj.

Muszę tutaj wyraźnie zaznaczyć, że tak jak sama pokrywa tego kombiwaru może nie jest najfajniejszym rozwiązaniem bo czasem trzeba ją odłożyć obok, tak wyjęcie dania za środka jest dziecinnie proste i bardzo zmyślne. W komplecie z halogen-oven są takie szczypczyki. Są ona fantastycznie wymyślone gdyż bardzo łatwo można nimi chwycić ruszt bez strachu, że coś nam się wyśliźnie lub się poparzymy. Oczywiście musimy uważać żeby ręką czegoś gorącego nie dotknąć, to jest jasne, ale dzięki szczypczykom danie wyjmujemy bez żadnych rękawic. Uchwyt jest tak silny i jednocześnie zakleszczany przez ciężar naszego dania, że z powodzeniem można wyciągać nawet pełne, szklane naczynie żaroodporne.

24-01-2020 Marcin

Dodaj komentarz

Stats

Nawigacja

Nasza społeczność